Blogger Template by Blogcrowds.

"Head ended"

Originaalpealkiri: "Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch"
Autorid: Terry Pratchett ja Neil Gaiman
Žanr: fantaasia, komöödia
Esmatrükk: 1. mai 1990
Lehekülgi: 312
---
Lugu maailma lõpust. Loo tegevus leiab aset peamiselt Inglismaal. Sünnib antikristus, kes peab aitama kaasa armageddonile. Nüüd on nii taeva kui ka põrgu peamiseks eesmärgiks poiss oma poolele võita. Kuid eksituse tõttu tegelevad nad vale lapsega, õige antikristus on kusagil kaugel eemal. Inimeste keskel elades saab ka temast üdini inimlik poiss. Tükk aega elab ta õndsas teadmatuses, kes ta tegelikult on. Aga hakkavad juhtuma kummalised asjad, kõik mille poiss välja mõtleb või mida ta maailma sooviks, läheb täide. Õhus hõljuvad tulnukad ja tiibetlased kaevavad maa-aluseid tunneleid. Kui poiss viimasel päeval teada saab, kes ta on ja mis rolli mängib maailma saatuses ei hooli ta sellest, kas võidab põrgu või paradiis. Ta ei taha kummagi võitu.

On ka palju teisi tegevusliine, mis kõik sihivad ühe punkti poole. On Anateema ja mr. Shadwell ning Pulsifer. Muidugi ka deemon Crowley ja ingel Aziraphale. Ja ka Agnes Nutteri ettekuulutustel on teoses oma osa. Ja Sõda ja Nälg ja Kõnts ja SURM on ka. Ehk siis apokalüptilised ratsanikud.
---
Olen mõlemat autorit eraldi ka lugenud. Võib vist öelda, et ülejäänud Pratchettist on see tänu Gaimani mõjutustele parem. Raamatu esimeses pooles on selgelt tunda mõlema autori mõjutusi, teine pool on puhas Pratchett. See oli vist Gaimanil esimene romaan ka, ju siis väsis ära või oli tähtajaga kiire. Ühesõnaga, algus oli väga hea ja huvitav, lõpp oli liiga hakeldatud ja parimad tegelased - Aziraphale ja Crowley - kadusid ka kuskil poole pealt ära ja ilmusid alles üsna lõpupoole välja.

Aziraphale'i ja Crowley näol sai selgeks ka see, et ei inglid ega deemonid pole üdini head või halvad. Taeva ja põrgu jõududel olevat ükskõik, kes vajaliku töö ära teeb, peaasi, et tehtud saab. Niisiis täidavad ka ingel Aziraphael ja deemon Crowley ökonoomsuse mõttes vahete vahel üksteise ülesandeid. Samuti on mõlemale selge, et ei lõputu paradiis ega lõputu põrgu pole head. Vahepealne ja inimlik on tore. Nende isandad küll noomivad neid sellepärast, et nad ei oota oma poole võitu, kuid nemad loodavat ikkagi, et maailm jääb alles. Jõutakse järeldusele, et inimesed võivad olla palju õelamad ja mõelda välja kohutavamaid asju, kui põrguteenrid. Kui Crowley't Hispaania inkvisitsiooni puhu õnnitleti, sest jah, juhuslikult viibis ta sel ajahetkel Hispaanias, oli ta ise väga üllatunud. On ka selliseid inimeste väljamõeldisi, mis pole ei põrgule ega taevale meeltmööda. Näiteks parkla kontrolörid, keegi ei salli neid.

Tegelased olid huvitavad ja omapärased. Pratchetti ja Gaimani eraldi kirjutatud teostes on ka alati, nii et midagi pole imestada. Aga see on positiivne. Kuigi tegevus ei toimunud Kettamaailmas, oli Pratchett oma õnnestunuima tegelase - Surma - siia siiski sisse toonud, kuigi väga põgusalt.

Tõlge oli üsna vilets. Nii mõnegi koha peal oli tõlkimisel valitud sünonüüm, mis ei sobinud eriti hästi.

Nagu juba enne mainitud sai, oli raamat tänu Gaimani mõjutustele hulga parem, kui ta võib-olla muidu oleks olnud. Pratchetti lapsikud ja lihtsad naljad olid kohati huvitavamaks ja omapärasemaks tehtud.

Sellest taheti vist filmi ka kunagi teha. See mõte vajus vist küll kuidagi ära, aga eks näis, ehk ikka kunagi tehakse. Terry Gilliam pidi režissöör olema ja Depp Crowley't mängima. Ma küll ei kujutanud Crowley't lugedes päris Deppina ette, kuna sain filmiprojektist teada alles pärast lugemist, aga ta mängiks selle osa välja küll, ma arvan. Depp on juba kord selline imemees, kes sobib igale poole. Huvitav ainult, et ta sellise osa vastu oleks võtnud, tavaliselt ta ju ei võta sedasorti asju ette. Aga no Gilliam on lavastaja, ja nad ju vanad semud. Ju siis Depp lootis, et filmist tuleb midagi omapärast ja kiiksuga. Olekski Gilliami käe all tulnud ilmselt, kui tema varasemate projektide järgi otsustada.

Aga raamat üldiselt meeldis siis. Selle aastane Pratchetti annus on nüüd küll täis vist, aga Gaimanit tahaks küll iga kell veel lugeda. Päris hea, esimese poole eest annaks 10/10, teise poole eest 8/10, aritmeetiline keskmine oleks siis:

9/10

P.S. teiste arvamusi ka

6 comments:

Voov. Kuule, tšiki, ma olen su blogi fänn siin omaette koos Elenoriga, tundub.
Ma ei saa ikka aru, kuidas sa sulle ei meeldi vana hea Timmy ja tema müüdud naer. :D

Sellegipoolest, kirjuta edasi, ja tubli, et Gaarderit loed. :P

PS! Kas "Morrigani ristis" ja tema järgedes oli sinu meelest ka liiga palju pornot? Ja ma veel arvasin, et see on laste fantaasiaraamat. Ja kas kolmandas osas on paarike Cian ja Moira? Ma ei saa seda raamatukogust kätte ja see nii painab.. :o)

April 21, 2009 at 12:43 AM  

*Lõpetas just tund aega tagasi "Mängukaartide saladuse" lugemise*, hea oli, väga hea isegi, kahtlemata parim kohustusliku kirjanduse raamat, mida lugenud olen.

Loed ka "Rentslimiljonäri"? Mul jäi ajutiselt pooleli nagu.. A, sulle "Rand" meeldis? Ma vaatasin, sul oli vahepeal poolelioleva raamatuna blogis vms. :D

to PS: Veidi ülepingutatud oli küll jah, aga mulle raamat meeldis siiski, lugu iseenesest on väga hästi ja huvitavalt kirjutatud, minu meelest. Vampiirid tundusid ka päris reaalsed ja.. See on ka omaette saavutus, et see nii huvitav oli, olles Robertsil umbes 200 teos või üle selle. Mõtteid peab jaguma ikka. Cian ja Moira peaks olema jah. Pole ise lugenud veel, paar klassiõde kommenteerisid midagi. Selle raamatu positiivne külg olevat see, et seal on Cianist hästi palju juttu, sisu pidi lahjem olema, kui teistel osadel.

See tekst siin on kuidagi Gaimanist ja Pratchettist väga kaugel, aga jah.

April 21, 2009 at 2:06 AM  

"Rand" oli suht huvitav isegi. :P
Ja loomulikult leidsin siit blogist selle. Üldse enamik asju on siit leitud, mis lugenud olen viimasel ajal.

Vaatasin muuseas jah, et Robertsile on pool kappi pühendatud raamatukogus. :D Tänud muide.

Pratchettist ka siis.
"Ju siis Depp lootis, et filmist tuleb midagi omapärast ja kiiksuga. Olekski Gilliami käe all tulnud ilmselt, kui tema varasemate projektide järgi otsustada." - ajas naerma, tõsiselt.

Ma pean ikka ka läbi lugema selle.. Ahjaa, muuseas, kas tema/nende raamatu(te)l on mingi järjestus ka, esimene osa..? :P

April 21, 2009 at 7:32 PM  

Mingit konkreetset järjekorda "Kettamaailma" raamatutel nüüd küll pole. Tegelased korduvad, aga igas raamatus on alguse ja lõpuga lugu, mis ei ole teiste osadega eriti seotud tavaliselt. Mulle on selline mulje jäänud vähemalt, nii palju, kui neid lugenud olen. Aga "Head ended" ei kuulu üldse sellesse sarja tegelikult. Tegevus toimub tavamaailmas, mitte Kettal.

April 22, 2009 at 12:08 AM  

Ega Sul ei ole soovi seda raamatut maha müüa? konfjuuzd@hot.ee

June 19, 2009 at 8:06 AM  

Ma mõtleksin sellele, kui mul see raamat oleks, aga kahjuks mul pole seda. Raamatukogust võtsin.

June 26, 2009 at 12:12 AM  

Newer Post Older Post Home